zaželi za otok prvić

Korisnik/partneri u projektu: Udruga Otok u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Šibenik i Centrom za socijalnu skrb Šibenik

Kratki opis projekta: 32. Odlukom o financiranju Ministarstva rada i mirovinskog sustava, objavljenoj 16. siječnja 2020., projektu Udruge Otok, “Zaželi za otok Prvić”, dodijeljeno je 1.282.242,36 HRK iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt se financira u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova u stopu vlastitog financiranja od 0% u razdoblju od 30 mjeseci.

U sklopu Projekta će biti zaposleno 5 gerontodomaćica, kojima će se financirati i adekvatno doškolovanje, a svaka od njih će biti zadužena za 4 korisnika iz Prvić Luke i Prvić Šepurine, što ukupno čini 20 korisnika.

Zaželi – zapošljavanje žena u zajednici je projekt Europskog socijalnog fonda kojim se potiče zapošljavanje teško zapošljivih skupina  – glavni korisnici su žene iznad 50 godina. Projekt ima tri komponente: zapošljavanja, osposobljavanja i obrazovanja, kao i značajan utjecaj na kvalitetu života lokalnih zajednica.

Projekt “Zaželi za otok Prvić” je nastao u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Hrvatskim centrom za socijalnu skrb, podružnice Šibenik.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta: Stvaranje jače i čvršće lokalne zajednice kroz skrb o najpotrebitijima, stalnim stanovnicima otoka.
 

Vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU: 1.282.242,36 HRK

Razdoblje provedbe projekta: od veljače 2020. do rujna 2022.

Kontakt osobe za više informacija: 

Višnja Erceg, voditeljica projekta, vierceg@gmail.com

Simona Zaninović, terenski koordinator; simona.zaninovicmprrr@gmail.com 

 

Projekt je financirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr

www.esf.hr

Potpisivanje Ugovora u uredu Vlade RH

19. veljače 2020. je svečano popisan ugovor u sklopu programa “Zaželi – program zapošljavanja žena” u Vladi Republike Hrvatske. Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskoga ustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Program se financira iz Europskog socijalnog fonda u Okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020. na području čitave Hrvatske. Tom prigodom je ministar Aladrović najavio II fazu projekta “Zaželi”, a predsjednik Vlade Plenković izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tijekom programa.

Do sada su u okviru  Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena” donesene 32 odluke o financiranju za 322 projektna prijedloga ukupne vrijednosti više od milijardu kuna kojima je zaposleno 6000 žena za 30 000 krajnjih korisnika. 32. odlukom je financiranje stiglo i na otok Prvić, a ugovor o dodjeli sredstava je u ime Udruga Otok popisala predsjednica Antonia Dobrota Mileković.

Predstavljanje Projekta "Zaželi za otok Prvić" sumještanima

U petak 21. veljače i u subotu 22. veljače 2020., Projekt “Zaželi za otok Prvić” je predstavljen mještanima Prvić Luke, a potom i Prvić Šepurine. Mještane su okupile Simona Zaninović, terenska koordinatorica Projekta i Drenka Ćosić Bukić, dopredsjednica Udruge Otok.

Pozvali smo sumještane na druženje kako bi im ispričali sve o projektu od kojeg će najviše koristi imati oni stariji od 65 godina, ali nam je bilo drago kad su nam se pridružili i mlađi, koji su pokazali interes za ovaj hvalevrijedan Projekt – drugi projekt financiran iz fondova Europske unije na otoku Prviću. Prvi europski novci su pomogli izgradnju Memorijalnog centra Faust Vrančić, koji doprinosti prepoznatljivosti prvinske kulturne baštine, dok ovaj projekt donosi izravnu korist starijoj otočkoj populaciji, koje je na otoku najviše.

Odaziv na predstavljanja Projekta je bio odličan, a cure oduševljene podrškom mještana u oba sela na otoku. 

Domaćice započele s edukacijom - jedva čekaju sjesti na bicikle i odvesti se do svojih korisnika

Naših pet domaćica, odabranih u kandidacijskom postupku, u ponedjeljak 27. travnja 2020. je započelo online edukaciju. Dobile se svoje skripte i podružile se sa svojom predavačicom u virtualnoj učionici. Domaćice jedva čekaju početak rada i jako su sretne što je započela edukacija. Nažalost, korona kriza i mjere socijalne distance još uvijek sprečavaju prvinske domaćice da prvi put posjete svoje korisnike.

A korisnika je 20 iz Luke i Šepurine, prijave još stižu. Žao nam je što nećemo moći prihvatiti sve prijavljene korisnike, ali brojke unutar Projekta su zadane i moramo ih se pridržavati.
 
U međuvremenu se nabavlja oprema pa su, u srijedu 29. travnja, na otok stigle žute bicikle kojima će se služiti naše domaćice prilikom svojih svakodnevnih obilazaka korisnika u dva susjedna mjesta na otoku Prviću. Praktične bicikle su oduševile i članice udruge koje nisu mogle odoljeti da ih ne isprobaju. 
 

Od 1. lipnja krenuli žuti bicikli - naše gerontodomaćice završile edukaciju i upoznale svoje korisnike

Zaželi početak rada
Ilijana Galijot, Ankica Mihić, Anita Bušac, Sadra Spicijalić i Jelena Samohod (na slici) su žene zaposlene u projektu “Zaželi za otok Prvić”. Tijekom neugodnog razdoblja izolacije, uspješno su završile edukaciju za gerontodomaćice Pučkog otvorenog učilišta “Izvor znanja” u Vodicama. Time su stekle potrebna znanja i vještine za skrb o našim starijim žiteljima – 20 krajnjih korisnika projekta.

Od 1. lipnja su naše domaćice postale zaposlenice Udruge Otok i spremno krenule u upoznavanje svojih štićenika u Prvić Luci i Šepurini.  Na otok su stigli i prvi higijenski paketi, te anatomski jastuci koje dobiva svaki štićenik uključen u Projekt.

Početak rada domaćica nije bez problema. Zbog neadekvatnih javnih brodskih linija, domaćice rade poslijepodne. U 12:30 stižu brodom iz Vodica. Njima to ne smeta jer uživaju u novom poslu, a i od štićenika stižu samo pozitivne reakcije. 
 
Veselimo se svi nastavku projekta! 
 

Sadržaj publiciranog materijala je isključiva odgovornost Udruge Otok.

Udruga Otok