Projekt BIOPLAnet na Prviću: “Želimo sačuvati povijesnu baštinu, a živjeti u budućnosti”

U ponedjeljak 21. veljače, predstavnik Udruge Otok je otputovao na prvo studijsko putovanje u sklopu partnerstva na projektu BIOPLAnet, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz natječaj “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a”.

BIOPLAnet provodi Instutut poduzetničkog obrazovanja i inovacija (IPOI) iz Zagreba, a projektni partneri su još i Carpe Diem – udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih iz Karlovca, Udruga za kreativni i socijalni rad iz Zagreba, FabLab HrvatskaArhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

U tijeku je posjet PlasticPreneuru u austrijskom Klagenfurtu gdje će se u sklopu projekta nabaviti strojevi za recikliranje plastike. Projektom je predviđeno da svaki od partnera dobije set strojeva za recikliranje pa možemo očekivati da se i na otoku Prviću uskoro zavrti kolo kružne plastike. 

Zrinka Valetić, predsjednica IPOI je, 30. prosinca 2021., potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt BIOPLAnet. Time je započela dvogodišnja provedba projekta koji obuhvaća:

  1. 20 edukacija u svrhu jačanja STEM vještina i vještina podučavanja
  2. 4 studijska posjeta
  3. 22 nacionalna i inozemna sajma i konferencija
  4. 6 setova interaktivnih popularno-znanstvenih instalacija
  5. 6 prezentacija trajnih postava
  6. Nabavku vozila za mobilni centar za podizanje svijesti o kružnoj ekonomiji s naglaskom na recikliranje plastike
  7. 5 višednevnih interaktivnih radionica
  8. Ljetni kamp
  9. 50 jednodnevnih radionica po čitavoj Hrvatskoj
  10. BIOPLAnet fest

Suradnja između Udruge Otok, provoditelja i partnera na ovom projektu započela je na Kreativnim danima Fausta Vrančića 2016., a nastavak slijedi kroz održavanje dijela navedenih aktivnosti i na otoku Prviću. 

Autori projekta BIOPLAnet se nadaju, ne samo uspješnom provođenju planiranih aktivnosti, već da će kroz radionice projekta opskrbiti lokalno stanovništvo idejama i potrebnim vještinama za pokretanje poslovanja koje bi moglo donijeti benefite čitavoj zajednici i pomoći u rješavanju problema plastike – posebno na mjestima koji se i inače muče sa zbrinjavanjem otpada, kao što je to slučaj na otoku Prviću i otocima uopće.

Udruga Otok