Udruga Otok iz Prvića u Beču i Barceloni u skopu projekta BIOPLAnet

Kao partneri na projektu BIOPLAnet, predstavnici Udruge Otok su bili na studijskim putovanjima u Beču i Barceloni, gdje se provodila edukacija partnera za provedbu aktivnosti projekta popularizacije STEM-a


STEM – kratica koja mnogima ne znači mnogo, ključna je za održivi razvoj. Engleska kratica STEM označava sinergiju znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike u svrhu obrazovanja za održivi razvoj gospodarstva i kulture. Pojam je kompleksan i uključuje široku primjenu tehnologije, a Europa financira projekte usmjerene na jačanje organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM kulture.

BIOPLAnet je takav jedan projekt kojeg provodi zagrebački Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija s partnerima Centar za kreativni rad, Udruga Carpe diem, Udruga FabLab, Tehnički muzej Nikola Tesla, Arhitektonski fakultet i Udruga Otok iz Prvić Luke.

STEM obrazovanje najčešće obuhvaća deficitarna i dobro plaćena zanimanja za kojima vlada slab interes. No, to su zanimanja budućnosti, temelj održivosti i kreiranja pametnih politika razvoja lokalnih zajednica.

Naglasak projekta BIOPLAnet je na korištenju tehnologije u rješavanju problema plastike pa su i studijski posjeti usmjereni na upoznavanje projekata koji se time bave.

Barcelona – “pametan” grad budućnosti

Studijski posjet Barceloni od 5. do 7. srpnja je uključivao posjet pet različitih organizacija koji na različite načine implementiraju STEM u rješavanju problema kvalitete života svojih sugrađana. Započeli smo s La Fábrica del Sol, koja je jedan od šest umreženih radionica u Barceloni, kulturnih prostora koji se tamo nazivaju ateneo i čija primarna svrha je uključivanje svih građana u rješavanje različitih problema s kojima se Barcelona susreće.

U “Tvornici sunca” se najviše brinu o klimatskim promjenama, organiziraju radionice za odrasle i djecu, posuđuju svim građanima prostor i alate, informiraju, podržavaju i savjetuju različite građanske inicijative i projekte. Financira ih kvart i dio su mreže sličnih kvartovskih prostora koji služe pametnom razvoju grada i društva.

Sličnu ulogu u razvoju grada ima i FabLab, kojeg smo posjetili idućeg, gdje smo razgovarali s direktorom Guillemom Comprodonom. No, FabLab Barcelona ima tradiciju dugu 15 godina i suradnju s IACC – Institutom za naprednu arhitekturu Katalonije. Ovdje se promišlja o gradovima budućnosti i “pametnim građanima”, o novim materijalima – biomaterijalima, recikliranju i stvaranju poticajnog okruženja za kvalitetniji život svih građana.

Iduća postaja je restoran Leka Poblenou čiji je interijer izašao iz radionice kao dio odgovornog raspolaganja resursima, a vlasnik nudi honest food, tzv. poštenu hranu pri čijoj pripremi nijedna namirnica ne potječe dalje od 40 kilometara ukrug od Barcelone.

SokoTech je prvi privatan prostor kojeg posjećujemo, a koji udomljava projekte društvenih inovacija. Tamo nalazimo i pravi laboratorij za ispitivanje bio materijala, kao i jednu dizajnericu odjeće koja tekstil boji – bakterijama.

Posljednji posjet je TransfoLAB-u, kojeg vodi Makedonka, arhitektica Nada Tozija. Ovdje stanuje kružna ekonomija. Prostor bivše tvornice auto dijelova pretvoren je u radionicu koja je na usluzi svim građanima. TransfoLAB se financira vlastitim sredstvima, dizajniranjem interijera, popravcima, radionicama za djecu i odrasle, ljetnim kampovima.

Posljednjim posjetom je zaokruženo putovanje u Barcelonu puno zanimljivih poznanstava i praksi koje bi i jednom malom otoku poput Prvića značile veću samoodrživost i rješavanje niza problema – od otpada do održivog ekonomskog razvoja.


Beč – grad snažne maker zajednice

Posjet Beču je trajao od 23. do 25. lipnja. Happylab Wien konačno odredište. Radi se još maker spaceu, odnosno o zajedničkoj radionici poput ovih u Barceloni, a utemeljitelji su i organizatori Maker Faira Vienna. Inače, takvi sajmovi se održavaju diljem Europe i okupljaju od entuzijasta i “majstora iz garaže” do inženjera i znanstvenika koji izrađuju različite korisne predmete i alate.

Baš tog dana, osnivači i članovi su slavili svoju prvu godišnjicu boravka i stvaranja u tom impresivnom prostoru od 900 kvadrata. Domaćini Karim Jafamadar i Roland Stelzer su prezentirali svoj rad, projekte bivše i buduće, kao i različite specijalizirane strojeve i alate za stvaranje.

Imali smo priliku vidjeti CNC strojeve, veliki broj 3D printera, stolarsku radionicu s laserskim rezačem drva, rezače metala, komore za bojenje različitih materijala i prostorije za šivanje s modernim šivaćim mašinama digitalnog karaktera.

Zanimljiva je činjenica da ova organizacija broji 1500 članova, ljudi raznih profila, zanimanja i hobija, uz veliki broj studenata kojima mjesečna članarina omogućava korištenje prostora i svih strojeva od 0 do 24 sata.

Bogatiji smo za spoznaju da pojedinci, entuzijasti, mogu stvoriti uvjete za rast i razvoj malih obrtnika i poduzetnika koji imaju ideje, a sami ne bi znali otkud početi i kako ideju realizirati. I ovaj projekt i oni španjolski od velikog su značaja za takve pojedince, a time i za čitavu lokalnu zajednicu. Stvaraju poticajno okruženje u kojem svaki građanin može ostvariti svoje kreativne ideje.

Više o projektu BIOPLAnet na: https://bioplanet.ipoi.hr/.

Tekst i fotografije za objavu pripremile:  Drenka Ćosić Bukić i Antonia Dobrota